Fakta om islandshästen🖤

🐴Islandshästar🐴
Islandshästen är en stark och väldigt tålig hästras. Islandshästen har sitt ursprung ifrån Island som man kanske kan ana på grund av namnet. Den rasen är oftast väldigt kraftig och tål olika väder och vind. På en del gårdar så får hästarna gå i ett lite mer vildare tillstånd så dem får skydda sig för vind och regn och de får leta efter egen föda i stora flockar. Det är mest vanligast på Island att det är så. Islands hästen är ganska så känd för att de har två egna extra gångarter. Det är Tölt och Passgång. Även om den är växer över tillåten gräns för att va ponny (148 cm) så heter det häst för denna rasen. På Island betraktas islandshästen med kärlek & vördnad då hästarna funnits på ön i över 1 200 år. Om det är en Islands häst som har flyttat ut ifrån Island så får den oftast inte komma tillbaka in till Island för att de kanske har blandats med andra raser och kanske också bär på sjukdomar! För att de sällan är vaccinerade eftersom de är isolerade från sjukdomar som kan vara vanliga i resten utav världen. Det är därför islandshästen är en utav de mest renrasiga hästarna i hela världen och de har varit fria ifrån inblandning av andra hästar i över 800 år. Idag är Islandshästen den tredje populäraste hästrasen i Sverige.

Historia.
Dokument ifrån island har visat att vikingarna uppskattade islandshästen, mycket på grund av dess ridbarhet. Dokumenten visar även att man lade stor vikt vid avelsarbetet redan under 1000-talet. Detta innebär att islandshästen blivit en av världens äldsta renrasiga hästar, som varit helt ren från annat i mer än 800 år. För att man inte blandar islandshäst och annan häst.
Egenskaper.
En vanlig fördom är att islandshästen har ett lugnt tempo och därmed en bra nybörjarhäst. Även om islandshästarna är små, så är de tillräckligt starka för att bära kraftiga vuxna personer. Det finns i Sverige många ridskolor och turridningstall som bara har islandshästar. Det är lite speciellt att rida islandshästar för att de är trygga och litar på den som sitter på ryggen och den är en bra ledare. Islandshästen har riktigt med man och svans, och har ofta tjock vinterpäls. Mankhöjden är i genomsnitt 136 centimeter, men det finns hästar allt från något under 120 till över 150 centimeter. Igentligen är en islandshäst en stark arbetshäst. De har fem passgånger det är galopp, skritt, trav, tölt & flygande pass.

Färger.
Islands hästar kan vara i ganska så många olika färger. Alla färgkombinationer är tillåtna, även ovanliga färger som svart med vit man och svans eller olika färgkombinationer som inte finns i hos andra raser. 🐴

🖤Det här var bara lite fakta om islandshästen🖤         Källor: Wikipedia och bilder ifrån Google

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *