Gokart/karting

Karting, eller som många säger Gokart, är en väldigt snabb sport. Man kör på en bana med asfalt med en mini byggd racing bil. Man får inte köra på vanliga vägar med den. Den första karten uppfanns i Kalefornien av art Ingels på femtio-talet. Jag har bara skrivit junior klasserna men det finns senior klasser.

De olika klasserna
När man är 7 år gammal får man börja köra en klass som heter Cadetti. Den går upp i 60 km i timme. Det är ungefär dubbelt så snabbt som en A traktor. Det är en nybörjarklass så de får inte tävla på riktigt men de får vara med och träna på starter när vi andra tävlar. Nästa klass är Micro. Då måste man vara 8 år gammal och den går upp i cirka 80 km i timmen. Nu får man börja tävla på riktigt. Nästa klass är Mini. Den går upp i cirka 95 km i timmen. Man börjar den klassen när man är 10 och man får vara högst 14 år men många slutar när de är 13  år. Det finns också en annan klass som man börjar när man är 10 år som heter Junior 60 eller bara J60. Den går i cirka 100 km i timmen. Man får välja själv vilken av klassena man vill köra men Mini är dock lite kraftigare än J60.

Drevning

Man kan byta drev till större eller mindre. Tar man ett litet drev så kommer den upp i högre fart men accelererar sämre. Tar man ett större drev så accelererar den bättre men den kommer inte upp i lika hög fart eller det beror lite på banan också. Om det är en väldigt slingrig bana så är det bättre att ha större drev och om det är en väldigt rak bana så är det bättre att ha mindre drev. Cadetti får inte byta drev. De måste ha ett drev med 86 kuggar.

Olika team

Södra Sveriges förmodligen kändaste team är Ward racing. Har man svårt för att meka själv så kan man hyra en meckaniker i te.x Ward racing. 

 

 

 

 

 

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *